|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Luksemburg
|
Wysłany: Pon 22:20, 24 Wrz 2007 Temat postu: kuchnia |
|
|
a ja bym proponowala cos z dobrej smacznej kuchni
tak dbamy o urode i pazurki, a o zoladki kto????bedziemy piekne i ladne z wysuszonymi zoladkami
i drugi argument jaki podaje moja mama zreszta bardzo istotny to "przez zoladek do serca mezczyzny- ladnie wygladac to nie wszystko, z ladnej miski sie nie najesz" i idac ta mysla chcialam zaproponowac jakies przepisy sprawdzone na sobie albo mezczyznie:)
moj pierwszy to (sprawdzony i jadalny):
pierogi ruskie z bazylia, wystarczy posypac bazylia pierogi najlepiej ta kostka knora bazylia albo dodac do farszu troche ziola a beda rewelacyjne, polecam.
placki ziemniaczane z suszona bazylia , popularne na zachodzie i bardzo smaczne.
wogole bazylia jest the best
pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
moskwa
Forum Twoim domem
Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 601
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Pozen
|
Wysłany: Sob 22:55, 29 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Bazylia jest super.
Na jesień jest moja (rodzinnie) ulubiona patrawa-papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem,ale można ją napchać tym,co akurat się ma i lubi.Sprawdzone warzywka (cukinia w roli głównej) też z ryżem.Potem do piekarnika i smacznego-jest ładna,zdrowa i sezonowa:)
Żołądek i oczy mojego męża są zachwycone :D
|
|
Powrót do góry |
|
 |
munda
Witaj w klubie ;)
Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Sob 23:28, 29 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
jak mawia moja koleżanka najlepiej na przyjęcie podać coś o dziwnej nazwie czego nie znają goscie
jeśli nie wyjdzie nikt nie będzie wiedział ze nie wyszło haahahah tylko będą myśłeć ze tak właśnie miało smakować
a co do przepisó mam opracowane całe tabuny do szybkiego przygotowania bo ja wracm z pracy o 16.30 to moje głodomory już chcą jeść a nie zawsze mam obiad z dnia poprzedniego
zwykle starm sie nie używać produktów półprzetworzony i cprzetworzonych tylk okupuję w zieleniaku ale..z braku laku :D
i tak np. skrzydełka w porach :
na patelni obsmarzyć skrzydełka z kurczaka potem jak się zarumienia ze wszystkich stron wrzucić pora pociętego na dłuższe paski (kroje zwykle na 4 częsci wzdłóż i potem takie 5-8 cm długie w poprzek) jak sie zaszkli zalać bulionem z kostki i dusić aż bedzie mięso gotowe podić smietaną doprawić sola i pieprzem
najlepsze jest ze sjkrzydełek ale ponieważ moi nie jadaj więc wrzucam udka i pierś dla męża (bo on z kurczaka tylk opierś jada)
inny przepis wyglądający efektownie a minimum pracy o meksykańskie buritos:) na jedenj patelnismażę naleśniki (tylk ociasto najlepiej mąka pszenna z kukurydzianą pół na pół ale zwykłe też mogą być) a na drugiej miesko mielone jak się podsmaży to wlewam sos meksykański ze słoika + z puszki fasolka z kukurydzą w sosie meksykańskim (bonduela) jeszce troche podgotuję zeby troche woda odparowała i sos sie zagęscił a potem zawijam w naleśniki jak mam zas to zapiekam w piekarniku posypane serem jak nie to tak jedza i gotowy obiadek w 30 min dla całej rodzinki ;)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Luksemburg
|
Wysłany: Nie 21:28, 30 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
witam dziewczyny
to jak juz mamy troche przepisow na potrawy to moze teraz cos do popicia
proponuje....
puszke brzoskwin i szampan (wino gazowane) i.... syrop nam nie bedzie potrzebny, ale brzoskiwnie miksujemy z szampanem na wysokich obrotach, proponuje nie dodawac calego szampanu a polowe, moze ciut wiacej niz polowe i dodajemy cytryne wycisnieta lub kwasna pomarancze, chodzi o to aby zneutralizowac bardzo slodki smak poniewaz szampan jest slodki i brzoskwinki tez, wtedy drink jest mdlawy i....
po mikserze wkladamy do lodowki na kilka godzin, napoj robi sie gesty i zimny, jest idealny jako deser
polecam bardzo dobre
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Luksemburg
|
Wysłany: Nie 21:43, 30 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
wiem taki papryczki sa rerelacyjne....ja nadziewam czym mam...chudym boczkiem, kielbasa, pieczarkami, grzybami, szynka tymi calymi resztakmi z lodowki....ale ostatnio zrobilam farsz i nadziewalam pomidory, tez rewelacja i szybciej sie piecze, teraz nie jest sezon na pomidory wiec polecam w nastepnym roku
|
|
Powrót do góry |
|
 |
moskwa
Forum Twoim domem
Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 601
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Pozen
|
Wysłany: Nie 21:43, 30 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Hahaha..scierpłam,bo mam urazy nabyte osobno do trunku o aromacie brzoskwini i do szampana w duuużych ilościach ,więc ten deserek nie dla mnie
Mam ryż,który sam się robi-od wielu lat tylko tak gotuję ryż-na patelni głębokiej.
-2 szklanki ryżu podgrzewam na sucho(jeśli taki mam zamysł.to go rumienię);
-dokładam dowolne przyprawy (ew. cebulkę,masełko,mięso krojone,rybę,warzywa,groszek z puszki,no dokładnie co znajdę)lub nic;
-natychmiast zalewam 4szklankami gorącej wody(uprzednio zestawić z ognia,bo pryska),zmniejszam ogień na średni (do duszenia)i pod przykryciem zostawiam na 20-28minut;
-otwieram i jem :D wszyscy na to u mnie lecą,niespodziani goście też,a ja przy garach nie stoję.
Smacznego.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
urodamagma
Forum Twoim domem
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 840
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 21:59, 30 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Hmmm to ja tak polecę pseudo orientalnie.
Podwójną pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki
posypujemy duzą ilością tartego imbiru
podlewamy oliwą z oliwek, mieszamy do jednolitego kolorku
podsmazamy delikatnie
25 dag orzechów włoskich (kawałeczków) wrzucamy do juz troszkę podsmażonego kurczaczka
mieszamy co jakiś czas
na osobnej patelni przygotowujemy sos:
1/4 kostki smalcu ( w razie potrzeby dodajemy jak się wytopi)
1 łyżeczka cukru, mieszać.
1 łyżka stołowa wódki
sos sojowy "na oko" az nabierze kolorku.
Sosik wlewamy do kurczaka z orzechami, mieszamy ok 1-2 min, jeśli nie ma wyrazistego smaku, dolewamy alkoholu i sosu,ale ostrożnie.
Podajemy z ryżem i krojonym ananasem.
Pycha. Potrawa raczej łagodna , spokojna.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Luksemburg
|
Wysłany: Pon 13:36, 01 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
jedyna rzecza jaka moj ukochany gotuje to tak obiecujaco brzmiaca
Tuna Pasta (tunczyk i makaron)
w sumie to nie jest skomplikowane ale on przy tym zachowuje sie jak zawodowiec, mistrz kuchni z hotelu Hilton co najmiej i 2 dni wypomina co on to nie przyrzadzil....
ale przepis:
puszka lub dwie (w zaleznosci dla ilu osob) tunczyka w oleju, duza cebula, czosnek 2 zabki, pomidor, pieprz i chili.
rumienimy cebulke, dodajemy tunczyk i troche oliwy z puszki, zeby potrawa nie byla za sucha, czosnek, pieprz, chili i pomidor np pokrojony w kostki
wszystko ladnie, smazymy....bardziej lub mniej jak kto woli.
podajemy z makaronem rurki czy inny rodzaj, nie ma to znaczenia, jak kto lubi
polecam
smaczne i szybkie danie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bozena
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wolbrom
|
Wysłany: Pon 23:15, 01 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
dziewczyny ida swieta okres obrzarstwa u mnie kroluja ciasta conajmniej 5 na swieta musze upiec bo moje dziewczyny nic nie jedza w swieta tylko ciasto ,a oto przepis na obowiazkowa szarlotke -maka 3 szkl. margaryna 150g,cukier puder 150g,jaja 2 szt. smietana kwasna 100g proszek do pieczenia 15 g z podanych skladnikow sporzadzic ciasto polkruche oziebic podzielic ciasto na dwie czesci jedna czesc rozwalkowac przeniesc na blache ponakluwac widelcem upiec na jasno zloty kolor na upieczone ciasto nalozyc nadzienie z jablek przykryc druga polowa ciasta i piec 40 min nadzienie -1500g jablek (najlepiej szara reneta) cukier 200 g cynamon 10g nadzienie z jablek mozna przyrzadzic dwoma sposobami ; jablka umyc podzielic na czesci rozgotowac w bardzo malej ilosci wody przetrzec przez sito przecier troche odparowac dodac cukier i cynamon wymieszac pozostawic do wystygniecia i drugi sposob jablka obrac zetrzec na tarce o grubych oczkach dodac cukier cynamon i wymieszac ja preferuje ten drugi sposob bo latwiej i szybciej . pamietajcie zeby nie wyrabiac ciasta dlugo tylko dobrze posiekac nozem wszystkie skladniki a potem tylko zlepic nie wyrabiac tak jak na makaron jesli macie jakies pytania co do wypiekow to sluze rada
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiaczek
Witaj w klubie ;)
Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: Pon 23:21, 01 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Orzeszzz Bożenko z nieba Ty mi normalnie spadłaś
Bo ja ostatnio uzbroiłam się w nowoczesny fajowy piekarnik i chciałabym się na nim trochę powyżywać
A jakiś przepis fajowy na ciasto z makiem posiadasz?bo ja makożerca jestem
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto 0:37, 02 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Tak, żeby nie było za poważnie
Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba .... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy whisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeśli czeba. Wszuć do mniski dwa jajki, obie szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawdż jakoś wiski żepy pootem goście nie mufili sze jest trójonca.
Wszuć do miszki szyśką sul jaką masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszucisz! Fypij sok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij żwiszki. Sprawdź jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i ić spać.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Elena
Moderator Globalny
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1996
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 8:50, 02 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Wow dziewczyny jak wiecie i ja z tym ciastem na bakier.
Plis o wiecej prostych szybkich przepisów
Bozenka usmiecham sie do Ciebie fachuro od wypiekow i wszelakich wykwintnych potraw
|
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzyna wideł
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Dębowiec\Jasło
|
Wysłany: Wto 11:33, 02 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
To ja mogę dorzucić coś z wypieków na święta- rolada , szybka, prosta, słodka i maksymalnie orzechowa
Ciasto: 5 jaj, 12 dkg orzechów zmielonych, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka bułki tartej, 0,5 łyżeczki kakao.
Ubić białka z cukrem, potem dodawać żółtka i resztę składników, wymieszać łyżką, wylać na blachę i piec ok. 20 min.
Masa: 15 dkg orzechów zmielonych, 0,5 szkl mleka, cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru, łyżeczka masła.
Mleko z cukrami zagotować mieszając, dodać orzechy i nie gotować tylko wyłączyć i dodać łyżeczkę masła.
Ciepłą masą smarujemy ciepły placek i zwijamy. ważne żeby to ciasto nie było zbyt wysuszone bo ciężko potem zwinąć, ale nawet jak się pokruszy zawijam w folię i wkładam do wąskiej formy , jak wystygnie można kroić i "jakoś" robi za roladę Polecam kto lubi słodko i orzechowo!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiaczek
Witaj w klubie ;)
Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: Wto 17:08, 02 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
noiretblanc przez ciebie wszyscy domownicy(łącznie z psami)siedzą i patrzą się na mnie jak ryje ze śmiechu i tarzam się w fotelu
No po prostu...buahahaha!!no nie mogę...
Zaraz wyślę przepis wszystkim swoim kumpelkom
A so,niech tesz popiekom troche
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bozena
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wolbrom
|
Wysłany: Wto 21:56, 02 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
wedlug zyczenia ciasto z makiem-4 jaja 1 szklanka cukru 4 lyzki oliwy 1 szkl maki przennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia bialka ubic z cukrem na sztywna piane dodac zoltka make oliwe proszek wlac do tortownicy piec ok 30 min ,masa- 1 i 1/2 szklanki maku 3 jaja 2 lyzki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru krysztalu 1 kostka margaryny olejek migdalowy mak sparzyc i dwukrotnie przepuscic przez maszynke polaczyc z maka cukrem jajkami i olejkiem , roztopic margaryne i nie zdejmujac z ognia dodawac stopniowo mak gestniejaca goraca masa przelozyc ciasto najlepiej jesli ciasto upieczone jest dzien wczesniej mozna polac polewa czekoladowa . i jeszcze prosciutki przepis na rolade z jablkami 4 jaja 1/2 szklanki cukru krysztalu 3/4 szklanki maki przennej 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 srednich jablek bialka ubic z cukrem dodajac zoltka i make z proszkiem jablka obrac i zetrzec na tarce blaszke wylozyc pergaminem rozlozyc utarte jablka mazna posypac cukrem na jablka wlac przygotowane ciasto piec na zloty kolor po upieczeniu wylozyc na sciereczke zdiac pergamin i zwinac rolade SMACZNEGO
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|