Forum KURSY STYLIZACJA PAZNOKCI I WIZAŻ KRAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

kuchnia
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KURSY STYLIZACJA PAZNOKCI I WIZAŻ KRAKÓW Strona Główna -> Forum Ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Luksemburg

PostWysłany: Pon 22:20, 24 Wrz 2007    Temat postu: kuchnia

a ja bym proponowala cos z dobrej smacznej kuchni
tak dbamy o urode i pazurki, a o zoladki kto????bedziemy piekne i ladne z wysuszonymi zoladkami
i drugi argument jaki podaje moja mama zreszta bardzo istotny to "przez zoladek do serca mezczyzny- ladnie wygladac to nie wszystko, z ladnej miski sie nie najesz" i idac ta mysla chcialam zaproponowac jakies przepisy sprawdzone na sobie albo mezczyznie:)
moj pierwszy to (sprawdzony i jadalny):
pierogi ruskie z bazylia, wystarczy posypac bazylia pierogi najlepiej ta kostka knora bazylia albo dodac do farszu troche ziola a beda rewelacyjne, polecam.
placki ziemniaczane z suszona bazylia , popularne na zachodzie i bardzo smaczne.
wogole bazylia jest the best
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskwa
Forum Twoim domem



Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 601
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pozen

PostWysłany: Sob 22:55, 29 Wrz 2007    Temat postu:

Bazylia jest super.
Na jesień jest moja (rodzinnie) ulubiona patrawa-papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem,ale można ją napchać tym,co akurat się ma i lubi.Sprawdzone warzywka (cukinia w roli głównej) też z ryżem.Potem do piekarnika i smacznego-jest ładna,zdrowa i sezonowa:)
Żołądek i oczy mojego męża są zachwycone :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
munda
Witaj w klubie ;)



Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Sob 23:28, 29 Wrz 2007    Temat postu:

jak mawia moja koleżanka najlepiej na przyjęcie podać coś o dziwnej nazwie czego nie znają goscie
jeśli nie wyjdzie nikt nie będzie wiedział ze nie wyszło haahahah tylko będą myśłeć ze tak właśnie miało smakować
a co do przepisó mam opracowane całe tabuny do szybkiego przygotowania bo ja wracm z pracy o 16.30 to moje głodomory już chcą jeść a nie zawsze mam obiad z dnia poprzedniego
zwykle starm sie nie używać produktów półprzetworzony i cprzetworzonych tylk okupuję w zieleniaku ale..z braku laku :D
i tak np. skrzydełka w porach :
na patelni obsmarzyć skrzydełka z kurczaka potem jak się zarumienia ze wszystkich stron wrzucić pora pociętego na dłuższe paski (kroje zwykle na 4 częsci wzdłóż i potem takie 5-8 cm długie w poprzek) jak sie zaszkli zalać bulionem z kostki i dusić aż bedzie mięso gotowe podić smietaną doprawić sola i pieprzem
najlepsze jest ze sjkrzydełek ale ponieważ moi nie jadaj więc wrzucam udka i pierś dla męża (bo on z kurczaka tylk opierś jada)
inny przepis wyglądający efektownie a minimum pracy o meksykańskie buritos:) na jedenj patelnismażę naleśniki (tylk ociasto najlepiej mąka pszenna z kukurydzianą pół na pół ale zwykłe też mogą być) a na drugiej miesko mielone jak się podsmaży to wlewam sos meksykański ze słoika + z puszki fasolka z kukurydzą w sosie meksykańskim (bonduela) jeszce troche podgotuję zeby troche woda odparowała i sos sie zagęscił a potem zawijam w naleśniki jak mam zas to zapiekam w piekarniku posypane serem jak nie to tak jedza i gotowy obiadek w 30 min dla całej rodzinki ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Luksemburg

PostWysłany: Nie 21:28, 30 Wrz 2007    Temat postu:

witam dziewczyny
to jak juz mamy troche przepisow na potrawy to moze teraz cos do popicia
proponuje....
puszke brzoskwin i szampan (wino gazowane) i.... syrop nam nie bedzie potrzebny, ale brzoskiwnie miksujemy z szampanem na wysokich obrotach, proponuje nie dodawac calego szampanu a polowe, moze ciut wiacej niz polowe i dodajemy cytryne wycisnieta lub kwasna pomarancze, chodzi o to aby zneutralizowac bardzo slodki smak poniewaz szampan jest slodki i brzoskwinki tez, wtedy drink jest mdlawy i....
po mikserze wkladamy do lodowki na kilka godzin, napoj robi sie gesty i zimny, jest idealny jako deser
polecam bardzo dobre
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Luksemburg

PostWysłany: Nie 21:43, 30 Wrz 2007    Temat postu:

wiem taki papryczki sa rerelacyjne....ja nadziewam czym mam...chudym boczkiem, kielbasa, pieczarkami, grzybami, szynka tymi calymi resztakmi z lodowki....ale ostatnio zrobilam farsz i nadziewalam pomidory, tez rewelacja i szybciej sie piecze, teraz nie jest sezon na pomidory wiec polecam w nastepnym roku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskwa
Forum Twoim domem



Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 601
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pozen

PostWysłany: Nie 21:43, 30 Wrz 2007    Temat postu:

Hahaha..scierpłam,bo mam urazy nabyte osobno do trunku o aromacie brzoskwini Shocked i do szampana w duuużych ilościach Confused ,więc ten deserek nie dla mnie Laughing
Mam ryż,który sam się robi-od wielu lat tylko tak gotuję ryż-na patelni głębokiej.
-2 szklanki ryżu podgrzewam na sucho(jeśli taki mam zamysł.to go rumienię);
-dokładam dowolne przyprawy (ew. cebulkę,masełko,mięso krojone,rybę,warzywa,groszek z puszki,no dokładnie co znajdę)lub nic;
-natychmiast zalewam 4szklankami gorącej wody(uprzednio zestawić z ognia,bo pryska),zmniejszam ogień na średni (do duszenia)i pod przykryciem zostawiam na 20-28minut;
-otwieram i jem :D wszyscy na to u mnie lecą,niespodziani goście też,a ja przy garach nie stoję.
Smacznego. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
urodamagma
Forum Twoim domem



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 840
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 21:59, 30 Wrz 2007    Temat postu:

Hmmm to ja tak polecę pseudo orientalnie.

Podwójną pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki
posypujemy duzą ilością tartego imbiru
podlewamy oliwą z oliwek, mieszamy do jednolitego kolorku
podsmazamy delikatnie

25 dag orzechów włoskich (kawałeczków) wrzucamy do juz troszkę podsmażonego kurczaczka
mieszamy co jakiś czas

na osobnej patelni przygotowujemy sos:
1/4 kostki smalcu ( w razie potrzeby dodajemy jak się wytopi)
1 łyżeczka cukru, mieszać.
1 łyżka stołowa wódki
sos sojowy "na oko" Smile az nabierze kolorku.

Sosik wlewamy do kurczaka z orzechami, mieszamy ok 1-2 min, jeśli nie ma wyrazistego smaku, dolewamy alkoholu i sosu,ale ostrożnie.

Podajemy z ryżem i krojonym ananasem.
Pycha. Potrawa raczej łagodna , spokojna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariola
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Luksemburg

PostWysłany: Pon 13:36, 01 Paź 2007    Temat postu:

jedyna rzecza jaka moj ukochany gotuje to tak obiecujaco brzmiaca
Tuna Pasta (tunczyk i makaron)
w sumie to nie jest skomplikowane ale on przy tym zachowuje sie jak zawodowiec, mistrz kuchni z hotelu Hilton co najmiej i 2 dni wypomina co on to nie przyrzadzil....
ale przepis:
puszka lub dwie (w zaleznosci dla ilu osob) tunczyka w oleju, duza cebula, czosnek 2 zabki, pomidor, pieprz i chili.
rumienimy cebulke, dodajemy tunczyk i troche oliwy z puszki, zeby potrawa nie byla za sucha, czosnek, pieprz, chili i pomidor np pokrojony w kostki
wszystko ladnie, smazymy....bardziej lub mniej jak kto woli.
podajemy z makaronem rurki czy inny rodzaj, nie ma to znaczenia, jak kto lubi
polecam
smaczne i szybkie danie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bozena
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wolbrom

PostWysłany: Pon 23:15, 01 Gru 2008    Temat postu:

dziewczyny ida swieta okres obrzarstwa u mnie kroluja ciasta conajmniej 5 na swieta musze upiec bo moje dziewczyny nic nie jedza w swieta tylko ciasto ,a oto przepis na obowiazkowa szarlotke -maka 3 szkl. margaryna 150g,cukier puder 150g,jaja 2 szt. smietana kwasna 100g proszek do pieczenia 15 g z podanych skladnikow sporzadzic ciasto polkruche oziebic podzielic ciasto na dwie czesci jedna czesc rozwalkowac przeniesc na blache ponakluwac widelcem upiec na jasno zloty kolor na upieczone ciasto nalozyc nadzienie z jablek przykryc druga polowa ciasta i piec 40 min nadzienie -1500g jablek (najlepiej szara reneta) cukier 200 g cynamon 10g nadzienie z jablek mozna przyrzadzic dwoma sposobami ; jablka umyc podzielic na czesci rozgotowac w bardzo malej ilosci wody przetrzec przez sito przecier troche odparowac dodac cukier i cynamon wymieszac pozostawic do wystygniecia i drugi sposob jablka obrac zetrzec na tarce o grubych oczkach dodac cukier cynamon i wymieszac ja preferuje ten drugi sposob bo latwiej i szybciej . pamietajcie zeby nie wyrabiac ciasta dlugo tylko dobrze posiekac nozem wszystkie skladniki a potem tylko zlepic nie wyrabiac tak jak na makaron jesli macie jakies pytania co do wypiekow to sluze rada
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasiaczek
Witaj w klubie ;)



Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świnoujście

PostWysłany: Pon 23:21, 01 Gru 2008    Temat postu:

Orzeszzz Bożenko z nieba Ty mi normalnie spadłaś Laughing
Bo ja ostatnio uzbroiłam się w nowoczesny fajowy piekarnik i chciałabym się na nim trochę powyżywać Wink
A jakiś przepis fajowy na ciasto z makiem posiadasz?bo ja makożerca jestem Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Wto 0:37, 02 Gru 2008    Temat postu:

Tak, żeby nie było za poważnie Laughing

Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe

Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba .... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy whisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeśli czeba. Wszuć do mniski dwa jajki, obie szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawdż jakoś wiski żepy pootem goście nie mufili sze jest trójonca.
Wszuć do miszki szyśką sul jaką masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszucisz! Fypij sok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij żwiszki. Sprawdź jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i ić spać.
Powrót do góry
Elena
Moderator Globalny



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 8:50, 02 Gru 2008    Temat postu:

Wow dziewczyny jak wiecie i ja z tym ciastem na bakier.

Plis o wiecej prostych szybkich przepisów Very Happy

Bozenka Very Happy usmiecham sie do Ciebie Very Happy fachuro od wypiekow i wszelakich wykwintnych potraw Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
katarzyna wideł
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Dębowiec\Jasło

PostWysłany: Wto 11:33, 02 Gru 2008    Temat postu:

To ja mogę dorzucić coś z wypieków na święta- rolada , szybka, prosta, słodka i maksymalnie orzechowa Smile
Ciasto: 5 jaj, 12 dkg orzechów zmielonych, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka bułki tartej, 0,5 łyżeczki kakao.
Ubić białka z cukrem, potem dodawać żółtka i resztę składników, wymieszać łyżką, wylać na blachę i piec ok. 20 min.
Masa: 15 dkg orzechów zmielonych, 0,5 szkl mleka, cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru, łyżeczka masła.
Mleko z cukrami zagotować mieszając, dodać orzechy i nie gotować tylko wyłączyć i dodać łyżeczkę masła.
Ciepłą masą smarujemy ciepły placek i zwijamy. ważne żeby to ciasto nie było zbyt wysuszone bo ciężko potem zwinąć, ale nawet jak się pokruszy zawijam w folię i wkładam do wąskiej formy , jak wystygnie można kroić i "jakoś" robi za roladę Wink Polecam kto lubi słodko i orzechowo!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasiaczek
Witaj w klubie ;)



Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świnoujście

PostWysłany: Wto 17:08, 02 Gru 2008    Temat postu:

noiretblanc przez ciebie wszyscy domownicy(łącznie z psami)siedzą i patrzą się na mnie jak ryje ze śmiechu i tarzam się w fotelu śmiech
No po prostu...buahahaha!!no nie mogę... śmiech śmiech śmiech śmiech śmiech
Zaraz wyślę przepis wszystkim swoim kumpelkom Laughing
A so,niech tesz popiekom troche tańcze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bozena
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wolbrom

PostWysłany: Wto 21:56, 02 Gru 2008    Temat postu:

wedlug zyczenia ciasto z makiem-4 jaja 1 szklanka cukru 4 lyzki oliwy 1 szkl maki przennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia bialka ubic z cukrem na sztywna piane dodac zoltka make oliwe proszek wlac do tortownicy piec ok 30 min ,masa- 1 i 1/2 szklanki maku 3 jaja 2 lyzki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru krysztalu 1 kostka margaryny olejek migdalowy mak sparzyc i dwukrotnie przepuscic przez maszynke polaczyc z maka cukrem jajkami i olejkiem , roztopic margaryne i nie zdejmujac z ognia dodawac stopniowo mak gestniejaca goraca masa przelozyc ciasto najlepiej jesli ciasto upieczone jest dzien wczesniej mozna polac polewa czekoladowa . i jeszcze prosciutki przepis na rolade z jablkami 4 jaja 1/2 szklanki cukru krysztalu 3/4 szklanki maki przennej 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 srednich jablek bialka ubic z cukrem dodajac zoltka i make z proszkiem jablka obrac i zetrzec na tarce blaszke wylozyc pergaminem rozlozyc utarte jablka mazna posypac cukrem na jablka wlac przygotowane ciasto piec na zloty kolor po upieczeniu wylozyc na sciereczke zdiac pergamin i zwinac rolade SMACZNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KURSY STYLIZACJA PAZNOKCI I WIZAŻ KRAKÓW Strona Główna -> Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin