Forum KURSY STYLIZACJA PAZNOKCI I WIZAŻ KRAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KURSY STYLIZACJA PAZNOKCI I WIZAŻ KRAKÓW Strona Główna -> Forum Ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
munda
Witaj w klubie ;)



Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Śro 15:03, 03 Gru 2008    Temat postu:

ja bardzo lubie piec ale ostatnio z czasem na bakier więc robie tylko torty urodiznow i mieninowe i najprostsze "ciasta" które nie zajmują więcej niz 20 min roboty bardzo szybki i prosty przepis na krmeówke jak niespodziewanie zapowiedzą sie goscie to idealne:
1 litr mleka , 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki (to nie pomyłka cła szklanka mąki pszennej), kostka masła
gotujemy budyń ze składników - jak w przepisie na torebce tylko dodajemy do proszku budyniowego mąke
jak sie ugotuje to sciagamy z gazu i wrzucamy przesiekane lekko masło - żeby sie szybciej stopiło, mieszamy na gładką mase
wykładamy wyższą blache cherbatnikami wylewamy budyń przykrywamy cherbatnikami i posypujemhy cukrem pudrem jak wystygnie kroimi i jemy ;) jak na takie nic to naprawde nieźle smakuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
munda
Witaj w klubie ;)



Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Śro 15:08, 03 Gru 2008    Temat postu:

drugi przepis to rafaello na krakersach (tych słonych ale nie smakowych):
3 opakowania krakersów, 3 opakowania kokosu po 100 g, 4 żółtka, 3/4 litry mleka, masło, cukier wanilinowy, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej.

odlewamy szklankę mleka a resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, w odlanej szklance rozpuszczamy maki i żółtka i robimy najzwyczajniejszy budyń do gorącego wsypujemy 1,5 - 2 opakowania kokosu i mieszamy (kokos zmięknie) rozcieramy mikserem masełko i dodajemy zimny budyń potem wysoka blacha i warstwa krakersów warstwa budyniu i znów krakersy i budyń i krakersy i budyń na koniec posypujemy po wierzchu resztą kokosu - jak wystygnie pycha

i na święta może najlepsze bo smakuje jak piernik - ciasto marchewkowe - jeden ze sposobów na zmuszenie dzieci do jedzenia marchewki ;)

4 jaja, 1 i 1/4 szklanki oleju, 2 szklanki drobno utartej marchewki, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, po dwie łyżeczki: proszku do pieczenia, sody i cynamonu, szczypta soli, bakalie: rodzynki i orzechy włoskie posiekane
włączamy mikser i jazda: ubijmy jajka dodajemy cukier jak będzie sztywne to zmniejszamy obroty(ważne bo inaczej będzie dużo sprzątania) i dodajemy mąkę zmieszaną z proszkami i cynamonem i olej (zwykły słonecznikowy) jak jest pulchne ciasto wrzucamy marchewkę tylko żeby sok sie za bardzo nie lał nie może być sucha ale jak jest bardzo dużo soku to można lekko odcisnąć ja to już mieszam łychą dalej, dodajemy bakalie mieszamy starannie i do blaszki wyższej natłuszczonej wlewamy. Piec 180 stopni ok.40 min ale trzeba sprawdzić patyczkiem czy juz jest dobre bo jak marchewka mokrzejsza to dłużej
wyciągamy i polewamy polewą czekoladową:
czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody (wszytko zagotować aż zabulgota, żeby sie cukier rozpuścił) ponieważ lubię czekoladę daje podwójną porcję polewy na swoje ciasto
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elena
Moderator Globalny



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 18:18, 03 Gru 2008    Temat postu:

noiretblanc napisał:
Tak, żeby nie było za poważnie Laughing

Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe

Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba .... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy whisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeśli czeba. Wszuć do mniski dwa jajki, obie szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawdż jakoś wiski żepy pootem goście nie mufili sze jest trójonca.
Wszuć do miszki szyśką sul jaką masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszucisz! Fypij sok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij żwiszki. Sprawdź jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i ić spać.



śmiech ten to chyba wypróbuje brawo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elena
Moderator Globalny



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 18:48, 03 Gru 2008    Temat postu:

bozena napisał:
wedlug zyczenia ciasto z makiem-4 jaja 1 szklanka cukru 4 lyzki oliwy 1 szkl maki przennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia bialka ubic z cukrem na sztywna piane dodac zoltka make oliwe proszek wlac do tortownicy piec ok 30 min ,masa- 1 i 1/2 szklanki maku 3 jaja 2 lyzki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru krysztalu 1 kostka margaryny olejek migdalowy mak sparzyc i dwukrotnie przepuscic przez maszynke polaczyc z maka cukrem jajkami i olejkiem , roztopic margaryne i nie zdejmujac z ognia dodawac stopniowo mak gestniejaca goraca masa przelozyc ciasto najlepiej jesli ciasto upieczone jest dzien wczesniej mozna polac polewa czekoladowa . i jeszcze prosciutki przepis na rolade z jablkami 4 jaja 1/2 szklanki cukru krysztalu 3/4 szklanki maki przennej 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 srednich jablek bialka ubic z cukrem dodajac zoltka i make z proszkiem jablka obrac i zetrzec na tarce blaszke wylozyc pergaminem rozlozyc utarte jablka mazna posypac cukrem na jablka wlac przygotowane ciasto piec na zloty kolor po upieczeniu wylozyc na sciereczke zdiac pergamin i zwinac rolade SMACZNEGO



Bożenko a może byc gotowa masa makowa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bozena
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wolbrom

PostWysłany: Śro 19:40, 03 Gru 2008    Temat postu:

mozna dac gotowa mase ale ominie pania tylko parzenie maku i krecenie przez maszynke no i cukru sie nie dodaje a reszte trzeba zrobic jak w przepisie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskwa
Forum Twoim domem



Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 601
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pozen

PostWysłany: Śro 21:51, 03 Gru 2008    Temat postu:

Doprawdy w tym roku to się skuszę koniecznie na Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe,ale mam pytanie-czy zamiast whisky mogę użyć ginu? Czy to nie zepsuje efektu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasiaczek
Witaj w klubie ;)



Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świnoujście

PostWysłany: Czw 0:08, 04 Gru 2008    Temat postu:

Ojj dziewczyny,myślę że w tym roku to nam wypieki wyjdą że ho ho pijemy!
Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Czw 8:38, 04 Gru 2008    Temat postu:

Haha, Dziewczyny, nie spodziewałam się, że "moje" ciasto zrobi taką furorę ;D Zamiast whisky można użyć dowolnego zamiennika, które na butelce ma znaczek "%". Nie biorę jednak odpowiedzialności za efekty Laughing
Powrót do góry
katarzyna wideł
Miło, że tutaj zaglądasz



Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Dębowiec\Jasło

PostWysłany: Czw 20:00, 04 Gru 2008    Temat postu:

Rewelacja to ciasto , szkoda, że ja w tym roku nie popieke, ale szo tam za rok szprópuje jakos pszeszyje Laughing śmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KURSY STYLIZACJA PAZNOKCI I WIZAŻ KRAKÓW Strona Główna -> Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin